Intoleranța alimentară se caracterizează prin reacția sistemului imunitar la anumite alimente.

Această reacție este diferită de cea a alergiei comune.
Intoleranța alimentară este cunoscută ca hipersensibilitate de tip 3, caracterizată prin implicarea anticorpilor IgG, este foarte frecventă (aproximativ 45% din populație), are un debut întârziat (de la 2 la 72 de ore după mâncare) și este de obicei asociată cu probleme cronice de sănătate.

Cui se adresează?

Persoanelor cu: 

-intestin iritabil,

-migrenă,

-obezitate,

-boli de piele,

-sindrom de oboseală cronică,

-artralgii etc.

Teste asociate cu intoleranțe alimentare majore:

-boala celiacă,

-intoleranța la gluten,

-intoleranța la lactoză 

Testul bolii celiace
Boala celiacă (intoleranţa autoimună la gluten) este o afecţiune cronică autoimună care afectează în principal intestinul subţire și care este declanșată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic, glutenul fiind o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Unele persoane cu boală celiacă reacționează, de asemenea, la ovăz.

Glutenul declanșează o reacţie imunologică la nivelul intestinului subţire cu distrugerea mucoasei intestinale și cu malabsorbţia consecutivă a nutrienţilor.

Se efectuează controlul molecular:

HLA DQ8, DQ2.2, DQ2.5

Testul intoleranței la lactoză
Intoleranța la lactoză, cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară, este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a digera și absorbi lactoza, care se manifestă clinic prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte și de derivații acestuia.

Se datorează unei deficiențe în intestin a enzimei numite lactază. Poate avea predispoziție genetică (deficiență primară) sau poate apărea în urma unor boli ale intestinului subțire (deficiență secundară).

Se efectuează prin analiza moleculară a genei 13910 T/C.